Mandarinky za správný tip na počet narozených dětí vyhrála lékařka

4. 1. 2023

Tipněte si počet porodů v kalendářním roce v porodnici Fakultní nemocnice Olomouc a můžete vyhrát pět kilogramů mandarinek. Takové je zadání interní ankety, kterou Porodnicko-gynekologická klinika FN Olomouc pořádá pro personál už od roku 2008. A jako už několikrát v minulosti i letos se našel tip naprosto přesný. Že v roce 2022 v největší porodnici v Olomouckém kraji proběhne 2271 porodů, z nichž se narodí 2315 dětí, správně odhadla MUDr. Barbora Přidalová.

„Napsaly jsme svůj tip jednou na službě s kolegyní. Možná se můj tip mohl zdát příliš nízký, ale nakonec to vyšlo,“ řekla Barbora Přidalová, která na Porodnicko-gynekologické klinice pracuje již dva a půl roku roky, ovšem tipovačky se zúčastnila poprvé.

„Gratuluji k cenné výhře. Snad vám i díky tomu bude porodnicko-gynekologická praxe ještě milejší. Výhrou v mandarinkové soutěži jste se totiž ocitla mezi elitou naší kliniky,“ usmíval se při předání ceny přednosta kliniky prof. MUDr. Radovan Pilka, Ph.D. a odkazoval tak v nadsázce na svou vlastní výhru z roku 2021. Letos mu tip nevyšel, protože byl v odhadu počtu narozených dětí až příliš optimistický. „Barbora naopak tipovala velmi realisticky a to byl správný přístup,“ dodal profesor Pilka. Pokles porodnosti je podle něj trend, který se aktuálně projevuje nejen v Olomouci nebo České republice, nýbrž i ve světě.

Jak se již na klinice stalo tradicí, na výhře si nakonec nepochutná jen vítězka. „Rozdám ji kolegyním a kolegům jako zdravou svačinku. Myslím, že v době, kdy přibývá respiračních onemocnění, se dávka vitamínů navíc bude všem hodit,“ dodala Barbora Přidalová, která se připojila k dalším vítězkám ankety. Ve dvanácti ze čtrnácti ročníků tipovačky totiž vyhrály ženy.