Prvního Olomoučánka nového roku navštívili v porodnici primátor města a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc s dárky

4. 1. 2019

Malý Josef Spurný se narodil 1. ledna 2019. Stalo se tak v porodnici Fakultní nemocnice Olomouc v 17 hodin a 18 minut, čímž se Pepíček stal prvním olomouckým občánkem narozeným v letošním roce. Dnes k tomu jemu i jeho pyšným rodičům dorazili pogratulovat na Porodnicko-gynekologickou kliniku primátor města Mgr. Miroslav Žbánek, MPA a ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D. A samozřejmě nepřišli s prázdnýma rukama, s sebou měli dárky pro miminko i květiny pro novopečenou maminku.

První Olomoučan nového roku vážil při narození 3572 gramů a měřil 50 centimetrů. Je prvním dítětem rodičů Kateřiny a Jana. „Jméno Josef dostal po dvou svých dědečcích,“ prozradil hrdý tatínek, který byl osobně přítomen u porodu. „Mimořádný zážitek,“ potvrdil s úsměvem.

A maminka Kateřina zase dostala s narozením syna předčasný dárek k narozeninám, jež slaví 3. ledna. S péčí, kterou se jí dostalo v porodnici olomoucké fakultní nemocnice, byla velmi spokojena. „Bylo to tu perfektní, všichni byli skvělí. Určitě se sem zase vrátíme,“ plánuje už nyní. A tatínek Jan hned přitakal: „S tím se nedá nesouhlasit.“

Primátor Miroslav Žbánek popřál prvnímu Olomoučánkovi roku především zdraví. „To je to nejdůležitější, hlavně teď na začátku života. A také celé rodině přeji, aby si pak užívala společného života tady v Olomouci a aby pro ně každá další zima byla radostným připomenutím této mimořádné události,“ dodal primátor města.

S gratulací a dárky se přidal rovněž ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. „Přeji vám, ať máte z malého radost a ať má on radost z vás. A také ať je zdravý celý život,“ řekl profesor Havlík.

V roce 2018 se v olomoucké fakultní nemocnici narodilo 2508 dětí, z toho 1278 holčiček a 1230 chlapečků. Za celý uplynulý rok přitom nenastal jediný den, během nějž by zde nikdo nepřišel na svět. Nejvíce „plodné“ dny byly
31. května, 23. srpna a 18. října, kdy se shodně narodilo 15 dětí. Brány olomoucké porodnice opustilo během loňska hned 61 dvojčat. Nejčastějšími jmény, která rodiče svým potomkům dávali, byla Jakub (70), Jan (57), Eliška (54) a Natálie (46).

Podle přednosty Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Radovana Pilky, Ph.D. nebyl uplynulý rok z hlediska porodnosti na jeho pracovišti ničím výjimečný. „Rekord tentokrát nepadl, ale i tak jsme překonali hranici 2500 porodů, což je určitě příznivé. Navíc stále držíme nízké procento porodů pomocí císařského řezu,“ konstatoval profesor Pilka a připomněl rovněž postupně se zvyšující průměrný věk rodiček. „V současné době se pohybuje mezi 28 a 29 lety. Za posledních pět let jsme tu však měli i přes devadesát rodiček nad čtyřicet let a čtyři nad padesát,“ doplnil přednosta kliniky.

Porodnice Fakultní nemocnice Olomouc je perinatologickým centrem. Kromě běžných porodů z Olomoucka jsou právě sem soustředěny nejrizikovější porody z celého Olomouckého kraje.